مشارکت عمومی خصوصی (PPP) به دلیل تامین مالی از منابع بخش خصوصی، روش غالب تدارک پروژههای عمومی در دنیا است. مزیتهای عمده این روش از جمله کاهش زمان و هزینه اجرا و طول عمر بالاتر تاسیسات در پروژههای مشارکت عمومی خصوصی موجب شده که قانونگذار روش مشارکت عمومی خصوصی را به عنوان اولویت اول در واگذاری پروژهها قرار دهد.
از آنجا که مشارکت عمومی خصوصی روش نوینی نسبت به روش تدارک سنتی پروژهها میباشد، استفاده از این روش نیازمند احاطه به مفاهیم خاص مشارکت از جنبه مالی، حقوقی، مدیریت پروژه، مناقصات و قراردادها و روشهای سرمایهگذاری میباشد.
مشارکت عمومی خصوصی (PPP) از انواع تقسیمات قراردادی است که در آن بخش عمومی (اعم از دستگاه های دولتی و یا سایر نهادهای عمومی) بـه منظور تأمین خدمات زیربنایی (اعم از آب و فاضلاب، حمل و نقل، سلامت، آمـوزش و…) با استفاده از سرمایه های بخـش خصوصی (اعم از دانش، تجربه و منابع مالی) مشارکت می نماید.
در این روش بخش خصوصی در قالب قراردادهای بلند مدت، ضمن تسهیم ریسک، خدمات عمومی را تامین کرده و بسته به میزان و کیفیت عملکرد و ارائه خدمات، در منافع حاصل از طرح سهیم می شود. با این تعریف، دولـت از تصدی گری خارج شده و به خریدار (در قراردادهای دولت پرداخت) و یا تنظـیم کننـده مقـررات (در قراردادهای کاربر پرداخت) تبدیل می شود.
برای بهره مندی از مزایای مشارکت خصوصی، بایست ساختارها و چهارچوب های استاندارد و پذیرفته شده بین المللی را بکارگیری نمود. برای این منظور سازمان بین المللی متعددی مانند یونیدو و آنسترال با ارائه انتظار منابع دانشی، خدمات مشاوره و آموزش به دولت ها کمک می نمایند. یکی از پر رنگ ترین این سازمان ها، بانک جهانی است که به عنوان مرجع و متولی بانک های توسعه ای در دنیا تلاش دارد مشارکت را به عنوان روش پذیرفته شده برای تدارک زیرساخت ها ترویج و حمایت نماید.
در مباحث آتی موضوعات ذیل مورد تحلیل و بررسی قرار خواهند گرفت:
- معرفی مشارکت عمومی خصوصی (PPP) به عنوان روش تدارک پروژهها
- روش تامین مالی پروژهای و مدلسازی مالی
- انواع مدلهای قرارداد مشارکت عمومی خصوصی (BOT، BOO، BLT، و …)
- قوانین و مقررات مشارکت عمومی خصوصی (ماده ۲۷ قانون الحاق۲، دستورالعمل واگذاری، تبصره ۱۹ بودجه و …)
- مناقصات در مشارکت عمومی خصوصی
- ذینفعان مشارکت عمومی خصوصی
- مدیریت ریسک در قراردادهای مشارکت عمومی خصوصی
- آشنایی با مفاهیم کلیدی و ساختار مشارکت عمومی خصوصی
- آشنایی با رویههای لازم تعریف و اخذ مجوز مشارکت (ماده ۲۷، دستورالعمل واگذاری و …)
- شناخت ساختار قرارداد با سرمایهگذار (معرفی تیپ همسان نشریه ۴۶۹، چهارچوب موافقت نامه مشارکت)
- آشنایی با انواع روشهای تامین مالی و شناخت فرصتهای تأمین مالی مشارکت (تبصره ۱۹، ماده ۱۲ رفع موانع و …)
- آشنایی با نحوه واگذاری قرارداد و برگزاری فراخوان جذب سرمایهگذار
Add a Comment